Zdravlje

Proširene vene – uzroci, liječenje i prevencija proširenih vena

Proširene vene - uzroci, simptomi i liječenje

Proširene vene na nogama većini predstavljaju kozmetički problem, dok manjem broju ljudi mogu izazivati bol i nelagodu. Osobe koje pate od proširenih vena rijetko trebaju biti podvrgnute liječenju; do njega dolazi onda kada zbog vena noge počnu oticati ili se počne javljati jaka bol u nogama. U vrlo rijetkim slučajevima, varikozne vene mogu puknuti ili izazvati varikozni ulkus.

Proširene vene na nogama koje ne izazivaju bolove najčešće imaju simptome kao što su:

 • tamno plava ili tamno ljubičasta boja vena
 • zakrivljene, ispupčene ili otečene vene; izgledom podsjećaju na kabao

Proširene vene

Kada su vene bolne, javljaju se simptomi poput:

 • bol ili osjećaj težine u nogama
 • osjećaj gorenja ili grčenja mišića u donjem dijelu nogu
 • jaka bol nakon dugotrajnog sjedenja ili stajanja
 • osjećaj težine u nogama nakon vježbanja ili spavanja
 • osjećaj svrbeža u venama
 • krvarenje iz varikoznih vena
 • otečene noge, gležnjevi

Proširene vene – uzroci

Kardiovaskularni sustav je sustav organa koji prenosi tvari u stanice i iz njih, održava optimalne pH vrijednosti organizma te pomaže u reguliranju tjelesne temperature. On obuhvaća srce, krv i krvne žile.

U krvne žile pripadaju arterije i vene; arterije odnose krv iz srca, a vene krv dopremaju prema srcu čime se postiže pravilna cirkulacija u tijelu. Kako bi vene vratile krv u srce, moraju raditi suprotno od gravitacije.

Zalisci u venama se otvaraju dok krv putuje prema srcu, a zatim se zatvaraju kako bi zaustavili krv da se vrati nazad. Oni s godinama postaju slabi i time ‘dozvoljavaju’ krvi da se vraća unazad, umjesto da putuje samo u smjeru srca. Time se vene šire i postaju varikozne, proširene. Što je osoba starija, njene vene gube elastičnost te se ‘rastežu’.

Još uvijek nije poznat točan uzrok varikoznih vena, ali liječnici se slažu kako njihovom razvijanju najviše doprinose starija dob te genetika. Općenito, vlada mišljenje kako se one razvijaju zbog oslabljivanja površinskih stijenki vena.

Ostali uzroci varikoznih vena mogu biti:

 • Trudnoća
 • Prekomjerna tjelesna težina
 • Dugotrajno svakodnevno stajanje
 • Posljedice ranije tromboze ili traume vena
 • Uzimanje oralne kontracepcije (negativan utjecaj ženskog spolnog hormona)

Proširene vene kod mladih ljudi

Najčešći uzrok proširenih vena kod mladih je genetika; u slučaju da su vaši roditelji ili pak bake i djedovi imali problema s venama, vrlo je moguće da ćete ih i vi razviti čak i prije navršene 30.-e godine. Međutim, katkada genetika ne mora biti glavni krivac, već može doprinijeti kod sjedilačkog načina života, karakterističnog za mlade danas.

Rizik za razvoj varikoznih vena kod mladih povećava se kad:

 • je osoba trudna ili je nedavno bila trudna
 • osoba pati od prekomjerne tjelesne težine
 • osoba većinu dana provede sjedeći ili ležeći
 • manjak fizičke aktivnosti
 • se osoba duže vrijeme oporavlja od teške operacije
 • se osoba liječi lijekovima koji utječu na cirkulaciju
 • osoba često nosi visoke pete

Proširene vene u trudnoći

Trudnoća povećava volumen krvi u tijelu, ali smanjuje protok krvi iz nogu prema zdjelici. Takav način cirkulacije stvoren je kako bi poticao razvoj fetusa, ali često kod trudnica može izazvati kontraefekt – proširene vene u nogama.

Proširene vene u trudnoći mogu se javiti (ili čak i pogoršati) najčešće u trećem trimestru zbog toga što maternica svojim rastom stvara veći pritisak na vene u zdjeličnom području. Također, razvoju vena u trudnoći mogu doprinijeti i promjene na hormonskoj slici. U pravilu, promjene u razini hormona dovode do ‘opuštanja’ stijenki vena.

Proširene vene

Varikozne vene koje se razviju tijekom trudnoće, većinom se vrate na staro stanje bez medicinske intervencije, i to od 3 do 12 mjeseci nakon porođaja. U vrlo rijetkim slučajevima se vene ne oporave u potpunosti te ostanu vidljive na pojedinim dijelovima nogu.

Proširene vene – liječenje

Ako pacijent nema simptome ili nelagode uzrokovane proširenim venama te mu one ne predstavljaju estetski problem, liječenje (vrlo vjerojatno) neće biti potrebno. No ipak, do liječenja će doći onda kada pacijent osjeća neprestanu bol u nogama, oticanje ili dolazi do promjene boje kože.

Operacija vena

Kada su vene zaista velike i ispupčene, vrlo vjerojatno će morati biti uklonjene kirurškim putem. Taj zahvat najčešće se odvija pod lokalnom anestezijom i većinom pacijent bude pušten doma isti dan. U slučaju da se operacija mora obaviti na obje noge, pacijent će morati minimalno jedan dan preležati u bolnici.

Laserska operacija vena

Prilikom laserske operacije, liječnik koristi mali uređaj iz kojeg zrači jaka svjetlost te uređaj usmjerava prema problematičnim venama. Energija iz svjetlosti smanjuje stijenke vena zato da krv ne prolazi kroz njih te se time krv preusmjerava prema zdravim venama.

Proširene vene

Prednost ovog načina uklanjanja proširenih vena je to što pacijent odmah nakon operacije može kući te se kroz 24 h može bez problema vratiti svojim svakodnevnim obavezama, odnosno, poslu. Također, ova metoda nije invazivna jer liječnici ne koriste igle tijekom zahvata, niti pacijent osjeća ikakvu bol.

Operacija vena – cijena

Ako želite operirati vene privatno, obratite se nekoj od privatnih poliklinika u većim gradovima. Cijene se razlikuju ovisno o poliklinici i gradu u kojem se nalazite, ali prosjek cijene zahvata je oko 8000,00 kn.

Sklerozacija vena

Sklerozacija vena je zahvat prilikom kojeg se u varikozne vene ubrizgava sklerozirajuće sredstvo koje potiče upalu vena i time ih ‘zatvara’, odnosno, potiče na nestajanje. Ovaj postupak je, uglavnom, bezbolan, a poboljšanje vena ovisi o pacijentu i njegovom ponašanju nakon obavljenog zahvata. Kroz nekoliko tjedana, vene bi trebale nestati, ali postoji mogućnost da se zbog veće uspješnosti zahvat mora ponoviti nekoliko puta.

Proširene vene

Kompresijske čarape

Kompresijske čarape funkcioniraju tako da pritišću pacijentovu nogu i time poboljšavaju cirkulaciju. Čvrsto su postavljene oko zglobova, a opuštenije su u gornjem dijelu nogu jer tako potiču protok krvi da ide u smjeru prema srcu, suprotno gravitaciji.

One mogu pomoći kod ublažavanja simptoma i nelagoda kod proširenih vena, ali istraživanja nisu potvrdila kako one mogu prevenirati njihov razvoj ili spriječiti njihovo pogoršanje. Neki pacijenti žalili su se na osjećaj suhe kože nakon njihovog nošenja, stoga savjetujemo konzultiranje s liječnikom prije nego što ih odlučite nabaviti kako biste spriječili moguće neželjene nuspojave.

Kompresijske čarape za vene danas se više ne preporučuju kao sredstvo kojim se one liječe, ali savjetuju se na korištenje onim osobama koje zbog određenih razloga ne mogu biti podvrgnute operativnom zahvatu.

Krema i gel za vene

Ako stanje vaših vena nije toliko ozbiljno da zahtijeva operativan zahvat, moguće je da će vam liječnik prepisati određeni proizvod kojim ćete ublažiti svoje tegobe. Izbor krema ili gelova za vene je zaista različit, stoga vam savjetujemo da u ljekarnama potražite onaj koji će vama najbolje odgovarati.

Varikozne vene na nogama – prirodno liječenje

Uz proizvode koje ćete (možda) nabaviti iz ljekarne, možete pripremiti i domaće ‘kreme’ za liječenje bolnih vena. Postoji mnogo različitih recepata, no većina stručnjaka se slaže kako su tinktura, krema ili gel od divljeg kestena najučinkovitiji pripravci za borbu protiv proširenih vena.

Ekstrakt divljeg kestena protiv proširenih vena

Kesten sadrži escin, spoj koji sprječava nastanak otoka na venama te djeluje protuupalno.  S izradom pripravka od kestena počinjete tako da 12-15 kestena izribate (zajedno s korom), prelijete s 2,5 dl kipućeg konjaka te ostavite da se ohladi. Time ćete dobiti ekstrakt kestena – par kapljica ekstrakta pomiješate u čaši vode i popijete.

Mast od divljeg kestena protiv proširenih vena

Pri izradi masti od kestena, pomiješajte 20 g ekstrakta kestena i 60 g lanolina (koji možete pronaći u ljekarni). Mast koju ste dobili mažete na bolna i otečena mjesta na nogama, rukama i sl.

Proširene vene – prevencija

Kako biste smanjili rizik od razvoja proširenih vena, savjetujemo:

 • što više fizičke aktivnosti
 • održavanje zdrave tjelesne težine
 • izbjegavanje predugog stajanja
 • izbjegavanje sjedenja prekriženih nogu
 • sjedenje ili spavanje s nogama podignutim na jastuk

Ako je priroda vašeg posla takva da ne možete izbjeći dugotrajno stajanje, savjetujemo da se natjerate svakih 30 minuta na neki vid kretanja po uredu i sl. Za slobodno vrijeme odaberite neku fizičku aktivnost u kojoj ćete uživati ne samo vi, već i vaša obitelj zajedno s vama!

Izvor: MaminSvijet.hr

Vein Stopper krema (100 ml) – AKCIJA – 56% POPUSTA!

Akcijska cijena: 10.49 
Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 9.95 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)